Reünie oud-gevangenen strafkamp Yde op 27 september 2014

Zoals u al eerder heeft kunnen lezen op deze website ben ik een aantal maanden geleden in contact gekomen met oud-gevangene Sieb Smilde. Sieb woont met zijn vrouw Hillie in Canada, maar toevallig kwam hij in september naar Nederland voor familiebezoek en had hij mij aangegeven dan ook graag enkele andere oud-gevangenen te willen spreken. Ik heb daarom op 27 september een reünie georganiseerd in Yde. Aanwezig waren oud-gevangenen Sieb Smilde, Jan Fokkema, Sjoerd van Dijk. Jappie Reinsma en Willem van der Meulen en de dochters van Willem Feddema en Bauke Jorna. Inclusief familieleden is het een gezelschap van 20 mensen geworden.

De middag begon met een bezichtiging van het oude schoolgebouw. Dit gebouw staat nog steeds te koop, maar gelukkig mocht ik voor deze ene keer het pand nog open stellen (dankzij Maurice Bathoorn van gemeente Tynaarlo). Door het prachtige weer werd er eerst op het schoolplein flink bijgepraat. Het was voor Smilde en van der Meulen de eerste keer na 70 jaar dat ze het pand van binnen konden bekijken en voor Reinsma en van der Meulen voor het eerst dat ze elkaar voor het eerst zagen nadat ze gezamenlijk in het strafkamp hadden gezeten. Bijzonder was dat Sieb Smilde nog precies wist waar hij vroeger lag. Dat was ook na te kijken op het plattegrondje wat mijn pake had getekend. Ook de slaapplaats van Bauke Jorna konden we hierop terug vinden.

De heren Sjoerd van Dijk en Jappie Reinsma zijn net een komisch duo:

Na de bezichtiging zijn we naar het nieuwe dorpshuis gereden alwaar een heerlijke lunch klaar stond met eigengemaakte groentesoep. Dat was uitstekend geregeld door Wessel en Margret. Na de lunch werden we aangenaam verrast door het onverwachte bezoek van Siebe de Vries. Siebe blijkt de neef te zijn van de welbekende Meindert van der Weerd, de kaatser en entertainer die zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in het strafkamp en waarvan de liedjes na 70 jaar nog bij velen in het geheugen gegrift zijn. Siebe wist nog veel over Meindert te vertellen omdat Meindert na vertrek uit het strafkamp bij zijn ouders was ondergedoken. Hij was alleen met verlof uit het kamp en was niet van plan terug te keren. Net als zijn oom bleek Siebe prachtig te kunnen vertellen (en zingen!) en zo zijn we weer veel meer te weten gekomen over deze bijzondere man.

Na de lunch heb ik nog een korte presentatie gehouden over de recente ontwikkelingen rondom strafkamp Yde en heb ik ook wat verteld over de bijzondere groepsfoto die bij Sieb in Canada opdook. Na mijn presentatie werd de middag afgesloten met de prachtige verhalen van Siebe de Vries over zijn omke Meindert.

Het was een prachtige en bijzondere dag…

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.